Ομοσπονδία
Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. 12η
Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής
Νεολαίας

Ομοσπονδία
Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. 12η
Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής
Νεολαίας

Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. 12η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας

 

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ διοργάνωσε στην Φρανκφούρτη στις 2 και 3 Απριλίου την   12η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας. 

Η ΟΣΕΠΕ ήταν η πρώτη Ομοσπονδία που έδωσε το προβάδισμα  στους νέους πριν από χρόνια, δημιουργώντας την άμεση φωνή των νέων, το Συντονιστικό και αντιπροσωπευτικό τους όργανο, μία  πρωτοβουλία  σωστή και ταυτόχρονα  ελπιδοφόρα για τον Ελληνισμό της Διασποράς, αφού δίδεται η δυνατότητα να αποφασίζουν οι νέοι και να παίρνουν ευθύνες.

 Η Συνδιάσκεψη, που πολύ νωρίς αποτέλεσε ετήσιο θεσμό της Ομοσπονδίας και της νεολαίας της, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 350 νέες και νέους από όλους τους Συλλόγους Ποντίων στην Ευρώπη.

Η συνδιάσκεψη η οποία καλείται κάθε χρόνο να κλείσει τον κύκλο των προσυνδιασκέψεων, που γίνονται σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας.

κάλυψε ιστορικά θέματα που αφορούν τους νέους και την ανθρωπότητα και πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία τους, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις της Ομοσπονδίας.  

 

 

Ο Φάνης Μαλκίδης,  Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, αναφερόμενος  στην ιστορία, τον πολιτισμό και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τη Συνδιάσκεψη  χαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Γ. Αμαραντίδης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Χ. Γαλανίδης, η συντονίστρια της νεολαίας Σ. Καρυπίδου, ο συντονιστής της νεολαίας του ΣΑΕ – περιφέρειας Ευρώπης Γ. Τσαμουρλίδης,  η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Ε. Παπαδάτου και  η εκπρόσωπος του ελληνικού προξενείου της Φρανκφούρτης Κ. Μουτάφη. Στη Συνδιάσκεψη μίλησαν   ο Γ. Σαββαντίδης, Καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε  στην Ποντιακή διάλεκτο, η Θωμαίς Κιζιρίδου συγγραφέας- δημοσιογράφος που μίλησε  για την ποντιακή διατροφή και ο Φάνης Μαλκίδης Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε  στην ιστορία, τον πολιτισμό και το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.